A MERCUR együttes filmfelvételen

Debreceni első beatzenekara a Mercur együttes volt. 1963-ban alakultak, és 1972 végéig működtek. A '60-as évek közepén a Bartók teremben zenéltek vasárnaponként. Ebből az időszakból származik a képfelvétel, melyet Bessenyei Mihály őrzött meg. A hangot a zenekar dobosánál, Kiss Lajosnál vették fel, szintén abban az időben.
A filmfelvétel szalagját utólag digitalizálta Enyedi J. Gábor, a hangfelvételt Méhes János hangmérnök javította. A filmet vágta, és a hanggal Tikász Gergely illesztette össze. A bemutató a Debreceni Rockmúzeum új tárlatának megnyitóján volt 2015-ben a Múzeumok éjszakáján. Sok fiatal és öreg zenész, régi rajongók akik még hallották élőben a Mercurt meghatódva nézték újra egykori kedvenc együttesüket.

 

Bessenyei György és Bessenyei Mihály filmfelvételen

Bessenyei György (1945-1997) és Bessenyei Mihály (1947-2009) debreceni első beatzenekarának, a Mercur együttes tagjai voltak. György énekes és gitáros volt, Mihály basszusgitáros. Énekes hangfelvétel nem nagyon maradt fenn Györgyről. Az itt hallható számot a Lux együttessel játssza. Az archív filmfelvétel ugyanarról a tekercsről származik, amelyről a Mercur koncert. Györgynek jó műszaki érzéke volt, kiváló minőségű gitárokat és erősítőket készített saját kezűleg. Talán pont ezt ábrázolja a film egyik jelenete, amikor egy ládán ül és fűrészel.