Debreceni Rocklexikon 1963-2000

A Rocklexikon 1964-1990 kiadványt szerkesztette: Váradi Ferenc
Az 1990-2000-es Rocklexikon szerkesztői: Váradi Ferenc, Szabó Krisztina és Bakó Csaba
Az eredeti kiadványokat újragépelte, javította és kiegészítette: Tikász Gergely

Benzin

A Benzin zenekar 2003 végén alakult Tóth Laboncz Attila „Labi” (basszusgitár) kezdeményezésére, aki egykor a Tankcsapda alapító tagja volt. Vele a kezdetektől együtt mozgott Gekko, aki régebben a Szolid Partyban dobolt. 2004 májusában csatlakozott hozzájuk Mészáros Ádám gitáros. A frontember Asztalos Attila „Paszti” lett, aki karakteres hangjával fémjelzi a Benzint. A zenekar első fellépése 2004 júniusában a Vekeri-tavi fesztiválon volt, és abban az évben a csapat már több nagyobb nyári fesztiválon is sikerrel szerepelt. (Hegyalja, Mezőtúr, Kotta). 2005 év végén Rádiosex címmel rögzítették első demójukat, melyen négy dal található. Az anyag sikerét jelzi, hogy a Hollywoodo, a Black Out, és a Tankcsapda is előzenekarának hívta a Benzint. Az év őszén a csapat ismét stúdióba vonult, ahol három számot rögzítettek. A Színes címet viselő korongra az előző demóról három dal is felkerült, így az új kiadványon már hat Benzin dal szerepelt. A felvételek után Ádám helyére a debreceni Rocksuli gitártanára, Zurbó Zoltán „Zúzó” került, így a következő években vele játszottak tovább.

2006 mérföldkő volt a banda életében. Rengeteg koncert, fesztivál és stúdiózás következett. A legnagyobb siker az év végére esett. A Tankcsapda zenekar év végi budapesti koncertjén játszhattak a fiúk, itt készült el első videoklipjük is Csigavér címmel. 2007-ben újabb nagy lehetőség elé került a csapat. A dunaújvárosi TSAK Műhely felkérte a zenekart készülő filmjük betétdalainak elkészítésére. A Csemege című dalhoz végül klip is készült, amely a Közvetítő marad című film jeleneteiből állt össze. 2008 egy remek lehetőséggel indult. Az Invictus amerikai-magyar játékfejlesztő cég felkérte a Benzint új autóversenyzős játékuk zenei aláfestésére. A csapat örömmel vett részt a munkában, hiszen újabb stúdiózás következett. Az év közepén már az egész világon hallhatók voltak az új Benzin dalok, rengeteg pozitív visszajelzés érkezett többek közt az USA-ból és Japánból. Áprilisban újabb videoklipp-forgatás kezdődött a már szokásos filmes stábbal. Szabó Nil vezetésével a dunaújvárosi TSAK-Műhely a Hét fő bűn című számra forgatott hangulatos anyaga sokak tetszését elnyerte. 2009 újabb tagcserékkel kezdődött. Áprilisban Zúzó helyére Háló Roland került gitárosnak, a dobos pedig Takács Ricsi lett. A tagcserék nagyon jót tettek a bandának. Sokkal összeforrottabb, egységesebb lett a csapat.

2010 eleje óta ismét a koncerteké lett a főszerep. Havonta több bulin vettek részt országszerte. A koncertek közben folyamatosan születtek az új dalok, rengeteg terv, ötlet állt elő, melyet sikerült egy nagylemezzé összegyúrni. A 2010-es év szeptemberében lehetőség adódott, hogy a lemez a Rockinform zenei magazin mellékleteként megjelenhessen. A lemez elkészültével és a zenekarral kapcsolatos információkat pedig egy két oldalas interjúban olvashatták az érdeklődők. "A hét fő bűn" nagylemezen a 12 dal mellett 3 videoklip is megtalálható. A 2011-es év szintén fordulópont a Benzin életében, ugyanis Roli helyére a Szélsőérték-zenekarban jelenleg is tevékenykedő Farkas "Don" Gyugyu került a gitári posztra. Így kialakult a zenekar jelenlegi felállása, és Gyugyu bekerülésével rögtön elkezdődött az új dalok írása, melyek egy része már hallható a koncertek repertoárjában.

Forrás: http://www.benzinrock.com/